• Dansk
Placeholder

30/10-2014Ny platform for gadeidræt – flere ansigter på asfalten, tak!

Ny platform for gadeidræt skal få flere børn og unge til at dyrke idræt. Det danske mylder af initiativer på gadeplan får nu en saltvandsindsprøjtning og et tiltrængt løft, efter Nordea-fonden har skudt 15 millioner kr. i en national platform for gadeidræt, der skal få flere børn og unge til at være fysisk aktive. Målet er at øge adgangen til idræt, særligt for unge, der ikke finder vej ind i det etablerede foreningsliv.

– Det er i dag kun 30 % af børn i Danmark, som lever op til WHO’s anbefaling om, at børn bør være fysisk aktive seks timer om ugen. I Nordea-fonden har vi sat os for at være med til at ændre det og det kræver altså, at vi i Danmark gør noget andet end det, vi hidtil har gjort. Vi ser gadeidrætten som et af de nye tiltag, der skal være med til at få flere aktive børn og unge, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Succes med gadeidræt
I den danske organisation GAME har man succes med at få børn og unge i udsatte boligområder til at dyrke dans, street basket og street soccer. Copenhagen Skaterpark bliver dagligt brugt af hundredvis af børn og unge. Og Street Movement oplever en eksplosiv interesse i parkour, som har fokus på udvikling af selvtillid i stedet for fokus på førstepladsen.

– Vi mener, at der er løsninger at hente i gadeidrætten, hvis vi i Danmark vil gøre noget ved ulighed i sundhed, inaktive børn og unge og et foreningsliv, der næsten udelukkende appellerer til etnisk danske. Men det kræver, at nogen tør støtte den mangfoldighed af initiativer, der pibler frem helt på gadens egne præmisser, siger direktør i GAME, Simon Prahm

De unge er eksperterne
Nordea-fondens støtte går til at få flere ansigter på asfalten. For det er her, gadeidrætten har sin styrke: ingen dyre kontingenter, ingen krav, som de unge ikke kan leve op til og en logik, hvor de unge selv styrer. Men området kan drage fordel af støtte i form af uddannelse af instruktører og økonomiske puljer uden for meget bureaukrati, som ildsjælene på asfalten let kan søge.

– Det er de unge selv, der er eksperterne, når det kommer til, hvad der skal til, for at de skal synes det er sjovt at bevæge sig. Derfor går pengene til puljer, der skal støtte mylderet af initiativer, der udgør gadeidrætten. Er der brug for søm og skruer, så kan platformen hjælpe med det. Er der brug for at blive bedre organiseret eller få uddannelse som instruktører, så kan platformen hjælpe med det, siger Mikkel Rugaard fra Street Movement.

Penge til søm og skruer
Ud over et sekretariat, der skal koordinere og understøtte gadeidrætten politisk og på gadeplan, bliver der tre puljer, som kan søges. Kapacitetsopbygning, Jokerpuljen og Søm-og-skruer puljen.

– Det lyder forsimplet med en pulje til ’søm og skruer’, men det er her, platformen virkelig kan støtte de unge i selv at bygge deres idræt. De kan søge penge til selv at lave en rampe, reparere den ødelagte basket kurv på vendepladsen eller skrue et mål sammen til street handball, siger William Frederiksen fra Copenhagen Skaterpark.

Fakta
• Gadeidræt er idræt/sport, der dyrkes på gadeplan. Eksempler på gadeidrætter skateboarding, løbehjul, hacky sack, breakdance og parkour, street basket, street handball, street bordtennis og gadefodbold. De fleste gadeidrætter dyrkes på asfalt
• Gadeidræt adskiller sig fra foreningsidræt ved at være løsere og mere fleksibelt organiseret, kræver ikke medlemskab af en forening og har en lavere økonomisk barriere
•    Bag initiativet står mere end 35 forskellige gadeidrætsorganisationer (link til http://www.mynewsdesk.com/dk/gam3/documents/initiativer-bag-den-nationale-platform-for-gadeidraet-32122)
•    Nonprofit organisationen GAME er vært for platformen i perioden 2015-2018
•    Det vil bl.a. være muligt at søge penge fra puljer til Søm & Skruer, Kapacitetsopbygning & Netværk samt fra Jokerpuljen
•    Målet for platformen er at nå ud til 100.000 børn og unge
•    Ifølge Idrættens Analyseinstituts (IDAN) seneste undersøgelse af danskernes motions- og sportsvaner, er danske børn i gennemsnit idrætsaktive cirka fire timer og tre kvarter om ugen
•    IDAN peger på, at op mod en fjerdel af de unge stopper med at dyrke idræt i løbet af teenageårene
•    Skateboarding og rulleskøjter og er i dag den sjette mest populære børneidræt
•    Nordea-fondens støtte løber over tre år. Projektet går i gang 1. januar 2015