• Dansk
Placeholder

6/12-2018Kvinder i social udsathed trækker i fodboldtrøjen

Kvinder fra asylcentre, herberger og væresteder mødes hver første fredag i måneden til fodboldtræning og fællesskab i GAME Streetmekka København. Det er Asylum United, OMBOLD og GAME, der står bag initiativet, som er støttet af Tuborgfondet.

Cirka 25 procent af alle socialt udsatte er kvinder. Det betyder, at mange tilbud og indsatser for socialt udsatte er målrettet mænd – og særligt de aktivitetstilbud, der drejer sig om sport og idræt for socialt udsatte. Det har Asylum United, OMBOLD og GAME gjort noget ved.

Mødes om fodbold og fællesskab
Hver første fredag i måneden mødes kvinder i udsathed til eventen Friday Jam i GAME Streetmekka København. Først er der en skræddersyet fodboldtræning kun for kvinder på programmet og senere tager de del i eventen Friday Jam, der har gadeidræt og gadekultur på programmet sammen med husets øvrige medlemmer.

Ifølge Asylum United kan man med træningerne i GAME Streetmekka skabe trygge rammer for kvinderne, som Asylum United oplever er nødvendige i de ugentlige træninger på asylcentrene. Her fungerer træningerne bedst, når kvinderne bliver afskærmet fra mændene, der ellers kommer og kigger på.

”Initiativet har været en kæmpe succes. For de kvinder, som vi normalvis afholder ugentlige fodboldtræninger for, er det en stor oplevelse at komme på tur til København én gang om måneden og mødes om fodbolden sammen med andre kvinder,” siger Fie Rotheisen, der er frivillig fodboldtræner i Asylum United – et fodboldfællesskab, der samler og styrker de kvindelige fællesskaber i asylcentre i Danmark.

Skræddersyet initiativ for kvinder i udsathed
Rådet for Socialt Udsatte peger på, at udsatte kvinder i særlig grad kæmper med følelser af ensomhed – og her er idrætten og det fællesskab, der kan skabes omkring en holdsport, en særlig stærk aktivitetsform.

OMBOLD har de sidste 15 år arbejdet med at udvikle fodboldfællesskaber for socialt udsatte og hjemløse. De oplever, at kun cirka 5% af deres spillere er kvinder, hvorfor OMBOLD og Asylum United er gået sammen om at målrette og skræddersy aktiviteter udelukkende til kvinderne, så endnu flere får lyst til at være med.

”Det er vigtigt at fjerne noget af konkurrence-elementet og sætte fokus på, at det skal være sjovt og nemt at være med til, for at kvinderne overhovedet har lyst til at være med,” siger Tea Sylvest fra OMBOLD.

Flere piger og kvinder i idrætsfællesskaber
Den mission falder godt sammen med gadeidrætsorganisationen GAME, der arbejder for at få endnu flere piger og kvinder med i idrætsfællesskaber på asfalten. Derfor lægger GAME gerne hus til initiativet.

”GAME har en mission om at inddrage flere piger og kvinder i sport, derfor så vi dette som en idéel mulighed for at involvere disse kvinder i aktiviteterne i huset,” siger Reva Hagins, der er leder af GAME Streetmekka København

Initiativet er støttet af Tuborgfondet og Den Nationale Platform for Gadeidræt og løber indtil videre frem til februar 2019.