• Dansk
Placeholder

17/7-2019GAME har givet mig et nyt syn på verden

I to år har 20-årige Esmat Najibi stået i spidsen for GAME’s gadefodboldtræninger i Ellekonebakken i Viborg. Han er netop blevet kåret til årets Playmaker i GAME i Danmark. Det lå ikke i kortene, da han flygtede fra Afghanistan til Viborg i 2009

Hver fredag trækker 20-årige Esmat Najibi i sin GAME-trøje. Han underviser børn og unge i gadefodbold på en måde, så det ikke er dem, der råber højest på fodboldbanen, der bestemmer. Sådan var det nemlig, da han selv voksede op i boligområdet Ellekonebakken i Viborg.

– Vi spillede fodbold, og så var der slåskampe. Der var ikke nogen, der kunne styre os. Vi var bare os selv. Det havde været bedre, hvis der havde været nogen til at hjælpe os, så det ikke altid var den, der råbte højest i gruppen og på fodboldbanen, der bestemte, forklarer Esmat Najibi.

Meget mere end bare fodbold
Der var ikke meget at lave for Esmat og vennerne i Ellekonebakken. Det kan ses på straffeattesten hos flere af dem, han voksede op sammen med. Men i 2017 blev Esmat Najibi præsenteret for GAME’s Playmakerprogram af en fritidsvejleder fra kommunen. Han sagde ja til at prøve, men det var først, da han kom på Playmaker Camp med andre unge fra hele Danmark, at han forstod, at det handlede om meget mere end bare fodbold.

– Jeg sagde ja til at blive Playmaker i GAME, da jeg fandt ud af, at træneruddannelsen handlede om meget mere end fodbold. Den gav mig et nyt syn på verden, siger Esmat Najibi.

Det var især kombinationen af sport og konflikthåndtering, der fangede hans opmærksomhed.

– Vi lærer om andet end bare fodbold her, fx også om konflikthåndtering. Det har været med til at forme min personlighed og lære mig at skelne mellem rigtigt og forkert. Nu forstår jeg, hvordan det hænger sammen, og hvordan man påvirker hinanden med det, man gør og siger. Jeg bruger det til træning, når jeg oplever en konflikt, forklarer Esmat Najibi.

Smitter af på skolegangen
Ifølge Esmat har han fået noget hos GAME, som han ikke har fået andre steder – noget han kan bruge både på fodboldbanen, i skolen og i mødet med nye mennesker.

– Jeg lagde ikke mærke til det i starten, men jeg er blevet bedre til at snakke med folk på en måde, som de forstår. Jeg snakkede en slags gadesnak før. Jeg ved ikke, hvor det kom fra. Nu er jeg blevet vant til at snakke med børn og forældre til fodboldtræning. Det har ændret meget i forhold til min skole, fx når jeg fremlægger for klassen, fortæller han.

Alt det, som Esmat Najibi suger til sig på Playmaker Camp i København, tager han med tilbage til Ellekonebakken i Viborg.

– Det er fedt på Playmaker Camp. Jeg lærer meget, uden at jeg lægger mærke til det. Man tænker: ‘Det kan jeg godt – jaja’. Men nu kan jeg se, at det virker at snakke pædagogisk til børn. Jeg forsøger også at sætte mig selv i deres sted og tænke på, hvordan jeg gerne ville have, at voksne talte til mig, da jeg var yngre. Ikke noget med at råbe, for man ved jo godt, når man gør noget forkert, siger han.

Fodboldtræner og rollemodel
Og træningerne er populære, når man ser på deltagerantallet, der rammer op mod 25 børn per gang. Esmat planlægger træningsprogrammet i frikvartererne sammen med sin Playmaker-kollega Omar, der går på samme skole. Her evaluerer de den seneste træning og finder inspiration til nye øvelser.

Men det handler ikke altid bare om fodbold til fodboldtræning. Esmat Najibi er også rollemodel.

– En af børnene fortalte mig, at han blev mobbet i skolen, men han vidste ikke, hvordan han skulle reagere på det, fordi han var bange for, om det ville skabe problemer. Han turde ikke sige det til sine forældre – kun til mig. På den måde er jeg en slags storebror. Det giver mig en god følelse indeni, når jeg kan give råd og gøre andres verden bedre, forklarer han.

Når Esmat Najibi ikke er på fodboldbanen, drømmer han om at flytte til Aarhus og læse til ingeniør. Han håber, det passer med, at hans lillebror kan overtage Playmaker-rollen i Ellekonebakken i Viborg, når han selv flytter, så det fortsat ikke er dem, der råber højest på fodboldbanen, der bestemmer.

*** Esmat Najibi er kåret til årets Playmaker 2018 i Danmark ***